Verklappiet

Tijd voor de Verklappiet

Hij komt, hij komt…

Oké, nu is het dan echt officieel zo ver. Vanaf augustus liggen de pepernoten al in de winkels. Drie weken geleden ben ik al gezwicht voor een speculaaspakket bij de bakker. Twee weken geleden stond de eerste keer de CD met Sinterklaasliedjes op. En ja een CD, Sinterklaas en Spotify matcht blijkbaar niet zo? Van de kinderen die ik begeleidde deze week begreep ik dat maandag het eerste Sinterklaasjournaal start. En afgelopen donderdag was dan daar eindelijk ons eerste heerlijke avondje met een Sinterklaasfilm. Het gaat beginnen!!!

Plezier of geklier?

Wat voor het ene gezin een heerlijke, gezellige en ontspannen tijd is, is voor het andere gezin een tijd van veel emoties, ruzie en spanning. Dat verschil heeft te maken met hoe jouw kind deze tijd beleeft. Heb jij een kind dat alles leuk en gezellig vindt, veel energie heeft en niks teveel is? Dan is de Sinterklaastijd waarschijnlijk best gezellig. Echter wanneer jouw kind veel behoefte heeft aan rust, niet teveel prikkels en veel situaties spannend vindt, dan kan de sfeer wel eens heel anders worden. En wanneer je een hooggevoelig kind hebt met een sterke wil, dan herken je beide beschrijvingen wellicht in je kind. Extra lastig soms om daar samen een balans in te vinden.

Het Grote Geheim vertellen of…

Een paar jaar geleden hoorde ik om mij heen veel ouders, waarvan hun kind (en zijzelf) zoveel last hadden van die spanning, dat ze het Grote Geheim maar vertelden. Met pijn in hun hart soms, want er zitten ook zoveel leuke kanten aan dit sprookje. Dat zette mij aan het nadenken. En zo plopte ineens (onder de douche, waar vaak de beste ideeën ontstaan) de Verklappiet in mij op. De Verklappiet zal ik later uitgebreid aan jullie voorstellen, maar wat hij doet, kun je waarschijnlijk wel raden? Hij verklapt alles!

Spanning en onduidelijkheid

Voor veel kinderen is de Sinterklaastijd zo’n spannende tijd, omdat er zoveel onduidelijk is en er steeds onverwachtse dingen gebeuren. Tijdens een normale zwemles, ‘duiken’ er ineens twee pieten op. Kom je op school is de hele klas helemaal overhoop gegooid. Op het kinderdagverblijf mag je schoen ineens een nachtje blijven logeren en dan stop je er ook nog hooi en een wortel in. Allemaal hele spannende dingen, die normaal nooit gebeuren. Daarbij kan de Verklappiet hulp bieden. Je kunt namelijk alles vragen en dan verklapt hij alles wat je wilt weten.

Aftelkalender

De Verklappiet werd op papier tot leven gewekt door illustrator Josefien Versteeg van JOOS-illustraties. Zij ontwierp ook een handige aftelkalender, deze vind je hier. Voor sommige kinderen kan het namelijk heel helpend zijn om te weten wat er allemaal gaat gebeuren en wanneer. En er zijn ook kinderen die het spannend vinden omdat ze graag zelf de touwtjes in handen willen houden. Met deze aftelkalender kun je als ouder je kind bijvoorbeeld zelf laten bepalen wanneer ze hun schoen willen zetten. Waarbij jij uiteraard de kaders schetst door aan te geven hoe vaak dit mag. Hiervoor kun je het uitknipvel gebruiken dat bij de aftelkalender hoort.

Tot slot

Mijn missie is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen zo jong mogelijk leren om zichzelf te kennen en te ontdekken waar zij behoefte aan hebben. Wat zij nodig hebben om zich prettig te voelen. Daarbij heb ik uiteraard de ouders en professionals nodig die voor hen zorgen. Echter ook volwassenen vinden het vaak nog heel lastig om zelf te voelen en te bepalen wat zijzelf nu eigenlijk nodig hebben. Voor mij persoonlijk is dat soms ook nog een hele uitdaging… En het goede nieuws is, je kunt het echt leren! Als je maar vaak genoeg oefent, regelmatig de fout ingaat en weer doorgaat ontdek je vanzelf hoe het makkelijker gaat. De Verklappiet kan, naar mijn mening zeker een handje helpen om de behoeften van kinderen in een spannende tijd te vervullen. Deel dit blog dan ook gerust met mensen waarvan je denkt dat zij het goed kunnen gebruiken!

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Meer blogs....