Blog 'Wanneer je het gevoel hebt dater iets niet klopt'

Wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet klopt…

‘Doe je wel voorzichtig?’

Afgelopen week ging mijn zoon van 11 wielrennen met een vriendje. Samen zouden ze een ronde van zo’n 50 km in de omgeving gaan fietsen. Hartstikke leuk natuurlijk! En ook best een stap om ze los te moeten laten. Telefoon en reserveband mee. En uiteraard bij vertrek kreeg hij van mij de standaard zin te horen, die zo’n beetje iedere moeder haar kind automatisch meegeeft; ‘Doe je wel voorzichtig? Kijk je goed uit?’

Telefoon…

Een tijdje later belde mijn zoon mij op. Hij stond bij de fietsenmaker in Montfoort, een verderop gelegen stadje. Zijn stuur maakte de hele weg zo’n vreemd geluid. Hij had echt het gevoel dat er iets niet klopte, dus waren ze maar even gestopt en hadden het gevraagd. Mijn eerste reactie was (heel stom);  ‘maar je hebt toch helemaal geen geld bij je?’. Hij vertelde dat de fietsenmaker al even gekeken had, maar dat het er niet best uit zag. Hij had nu nog geen reparatie uitgevoerd. Nou ja, als het nodig was, kon ik altijd even geld overmaken natuurlijk. Hij hing weer op.

De fietsenmaker aan de lijn

Een paar minuten later belde hij terug, dat hij er echt niet meer mee mocht rijden van de fietsenmaker. Om dit te bekrachtigen wilde de fietsenmaker mij ook nog even spreken. Hij gaf aan dat als hij er toch nog op zou gaan fietsen, dat dit waarschijnlijk mijn zoon zijn tanden zou gaan kosten, omdat het er echt niet goed uitzag en hij kon het nu niet verhelpen. Ik bedankte de man vriendelijk dat hij mijn zoon zo goed geholpen had, en checkte nog even of er kosten aan verbonden waren. Dat bleek niet het geval.

Vertrouwen hebben in je kind

Ik vermoed dat de man op deze manier echt wilde voorkomen dat mijn zoon er toch nog op zou gaan fietsen. Maar ik ken mijn zoon en die weet in dit soort situaties wel wat hij wel en niet moet doen. Ik vertrouwde hem daarin volledig. Dat heeft hij wat mij betreft echt nu weer bewezen door naar zijn gevoel te luisteren dat er iets niet klopte aan dat stuur én er samen met zijn vriendje een gedegen oplossing voor te zoeken, namelijk stoppen bij de fietsenmaker. Lopend op weg naar het huis van zijn vriendje brak namelijk de complete stang af waar zijn stuur aan vast zat… Hij was dus geen minuut te vroeg gestopt!

Het dilemma van ouders

Alle ouders willen graag dat hun kind (later) voldoende zelfvertrouwen heeft en leert vertrouwen op zijn gevoel. Aan de andere kant vinden veel ouders het heel lastig hun kind (nu al) los te laten en hun kind daarin te vertrouwen. En hoe kun je dan van een kind verwachten dat het dat gaat leren, wanneer je als ouders het liefst alles direct voor hem of haar oplost? Dit is een serieus dilemma voor veel ouders.

Driedelige workshop

Daarom bied ik woensdagavond 26 juni, 3 en 10 juli bij Weids in Oudewater weer de driedelige workshop SOS kinderen en emoties aan voor ouders. In drie avonden leer ik je alles over de emoties boosheid, angst en verdriet en hoe je een kind hierbij kunt helpen. Vertrouwen is namelijk de tegenhanger van angst, dit onderdeel komt dan ook uitgebreid aan bod. En uiteraard is het altijd fijn om van andere ouders te horen, hoe zij dit met hun kinderen doen en ervaren. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Meer blogs....